Zeleno zlato Biokova: Tradicija berbe maslina i put maslinovog ulja na Makarskoj rivijeri
Kada ljetna vrelina popusti, Makarska rivijera živi u ritmu masline. Listopad i studeni vrijeme su berbe, drevnog rituala koji je temelj mediteranske prehrane. Otkrijte gdje se rađa najbolje dalmatinsko ulje i zašto je ono toliko cijenjeno.
1. Stoljetna tradicija: Berba maslina na Rivijeri
Jesen u podbiokovskim selima poput Gornjih Tučepa, Baste ili Krvavice miriše na zemlju i svježe lišće. Berba maslina nije samo poljoprivredni rad – to je obiteljski i društveni događaj. Cijele obitelji, često uz pomoć prijatelja i susjeda, okupljaju se u maslinicima. Tišina maslinika povremeno je prekinuta smijehom i razgovorom, stvarajući autentičnu atmosferu.
Tradicija nalaže ručno branje ili češljanje plodova direktno na mreže, čime se osigurava da se maslina ne ošteti. Osobito se pazi na rano branje zelenih plodova, koji daju ulje izuzetne pikantnosti i gorčine, ali su iznimno bogati polifenolima, ključnim za zdravlje.
Raznolikost okusa: Koje sorte maslina rastu na Biokovu?
Specifičan okus i kvaliteta ulja s Makarske rivijere duguje se autohtonim sortama koje uspijevaju na strmim obroncima Biokova. Dominantna sorta je Oblica, koja daje blago i harmonično ulje, idealno za široku primjenu u kuhinji. Uz Oblicu, tu su i Drobnica i Mastrinka (poznata i kao Lastovka), koje doprinose intenzivnijim, voćnim notama i povećavaju stabilnost ulja. Ova mješavina sorti stvara prepoznatljivi, bogati okus ulja iz ovog podneblja.
2. Put do zlata: Uljare i kvaliteta ulja
Kvaliteta maslinovog ulja ne ovisi samo o maslini, već i o brzini prerade. Ključno pravilo na Rivijeri je pravilo 24 sata: masline moraju biti prerađene u uljari (mlinici) unutar 24 sata, idealno unutar nekoliko sati nakon branja. Što je brže, to je kiselost ulja niža i kvaliteta bolja.
Proces hladnog prešanja: Kako se stvara ekstra djevičansko ulje?
Danas se u modernim uljarama na Rivijeri primjenjuje hladno prešanje (ekstrakcija). Proces započinje pranjem i mljevenjem maslina (koštice i mesa) u gustu pastu. Ta pasta se zatim lagano miješa (malaksira) na temperaturama ispod 27 °C. Održavanje niske temperature je presudno jer osigurava da ulje zadrži sve hranjive tvari, a posebno osjetljive polifenole i vitamine. Završna faza je centrifugiranje, koje mehanički odvaja ulje od vode i krutih dijelova. Samo ulje dobiveno ovim hladnim, isključivo mehaničkim postupkom, može nositi titulu ekstra djevičansko maslinovo ulje (Extra Vergine).
Za lokalno stanovništvo, ovo nije samo namirnica, već pravi ljekoviti nektar.
Ako ste u posjeti u jesen, potražite priliku za degustaciju. Svježe cijeđeno ulje kuša se na komadiću toplog, prepečenog kruha uz prstohvat morske soli – iskustvo koje sažima cijelu Dalmaciju.
3. Više od hrane: Zdravstvene blagodati i upotreba
Mediteranska prehrana, čiji je temelj maslinovo ulje, smatra se jednom od najzdravijih na svijetu. Lokalno, ekstra djevičansko ulje Biokova cijenjeno je zbog visokog udjela polifenola (snažnih antioksidansa) i mononezasićenih masti.
Međutim, njegova primjena nadilazi kuhinju. Stoljećima su ga žene koristile kao prirodno kozmetičko sredstvo. Bilo za njegu kože, kose ili kao podloga za ljekovite pripravke, maslinovo ulje je svestrani dar prirode.
Zaključak
Posjet Makarskoj rivijeri u jesen nudi jedinstvenu priliku za doživljaj autentične tradicije. Kada se sjetite da svaka kap zlatnog ulja na vašem tanjuru sadrži trud cijele obitelji i stoljetnu povijest Dalmacije, znat ćete da je to više od obične namirnice – to je kultura, zdravlje i identitet Biokova i Jadrana.



Primjedbe
Objavi komentar